Het isoleren van je spouw, een aantal voordelen op een rij

Als je je spouw wilt isoleren, dan wordt er via een aantal gaten in je muur een isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben meestal en lege ruimte tussen de buiten- en binnenmuur, dit is de spouw. Door deze te laten isoleren heb je een snelle, gemakkelijke en goedkope isolatiemethode gekozen met een hoog rendement. Hier kan je lezen over een aantal voordelen van spouwmuurisolatie.

De uitgaven

Het isoleren van je spouw kost vergeleken met binnen- of buitenmuurisolatie erg weinig. Je kan dit al voor €15 per vierkante meter aan laten leggen. De prijs kan hoger of lager uitpakken en is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest. Op de arbeidskosten is een lagere BTW van kracht. Je betaalt 6 procent in plaats van 21 procent en er zijn ook subsidies waar je gebruik van kan maken, zowel landelijk als regionaal. Al met al dus zeer betaalbaar.

Comfort

Het klimaat in huis zal aanzienlijk verbeteren omdat de temperatuur van de muren omhoog zal gaan waardoor deze geen kou meer uitstralen. Hierdoor vermindert vocht en trek, maar zal je ook een stuk minder last hebben van vocht en schimmel op de muren. En in de zomer zal je huis koeler aanvoelen. Sommige isolatiematerialen zijn ook erg geluidsisolerend zodat je minder hinder van buiten zal hebben.

Rendement

Het rendement van dit type isolatie hangt af van het aantal vierkante meters dat je hebt behandeld, maar het komt neer op 9 tot 11 kubieke meter gas per vierkante meter geïsoleerde muur. Dit bespaart je 20 tot 30 procent op je energierekening, wat betekent dat je de investering binnen 4 tot 5 jaar hebt terugverdiend. Daarnaast zorg je ervoor dat je CO2-uitstoot aanzienlijk naar beneden gaat en dat je dus een stuk milieuvriendelijker wordt. Al met al is het isoleren van je spouw dus zeker een goed idee.